Na czym polega przetwarzanie owoców i warzyw?

Na czym polega przetwarzanie owoców i warzyw?

Wszyscy lubimy świeże warzywa i owoce, takie jak buraki, jabłka, gruszki czy banany. Niestety, problem z nimi jest taki, że – szczególnie przy wysokich temperaturach – bardzo szybko się psują. Wątpliwe jest, by w warunkach pokojowych przetrwały one w zjadliwej formie dłużej niż kilka dni.

Na dodatek niektóre typy owoców łatwo dostępne są jedynie przez krótki okres czasu. W miesiącach zimowych ceny bardziej egzotycznych warzyw i owoców potrafią być astronomiczne lub są one w ogóle niedostępne. W związku z tym, ludzkość postanowiła znaleźć sposób na to, by ułatwić sobie dostęp do swoich ulubionych darów matki natury także w miesiącach, gdy jest on utrudniony. Jednym z takich sposobów okazało się przetwórstwo owoców i warzyw.

Przetwórstwo to, jak wskazuje sama nazwa, modyfikowanie produktów do takiej postaci, aby zachowywały swoje pozytywne właściwości, jednocześnie umożliwiając ich konsumpcję w formie innej niż tradycyjna. Oznacza to, że z owoców bądź warzyw, dzięki przetwórstwu możemy uzyskać wiele innych produktów, które możemy spożytkować na wiele innych sposobów. Co zatem konkretnie produkują zakłady przetwórcze?

Podstawowymi artykułami, jakie dostarczają na nasze stoły firmy zajmujące się przetwórstwem są różnego rodzaju przeciery oraz koncentraty. Oczywiście, najprościej wymienić tu przecier ogórkowy czy koncentrat pomidorowy, lecz lista produktów, z których można uzyskać koncentraty jest w praktyce nieograniczona. Przetwórstwo warzyw pozwala nam np. na cieszenie się smakiem domowej pomidorówki także zimą, kiedy ceny świeżych pomidorów potrafią być naprawdę wysokie.

Za pomocą przetwórstwa uzyskuje się także różnego rodzaju nektary i soki owocowo-warzywne. Owoce i warzywa, z jakich wyrabiane są soki zachowują pełnię swoich właściwości prozdrowotnych i smaku, lecz dzięki stworzeniu z nich soku dostępne są w formie bardziej przystępnej, jeśli jesteśmy zabiegani.

Wreszcie, przetwarzanie owoców i warzyw pozwala na uzyskanie dżemów czy powideł, często lądujących na naszych stołach.

Więcej dowiesz się na: https://www.sklepogrodniczy.pl/przetworstwo/